Депутати хочуть скасувати виплату середнього заробітку військовослужбовцям-контрактникам

Міноборони заборгувало військовим 1,5 млрд грн

Народні депутати від партії «Слуга народу» хочуть зняти «тягар з бізнесу» щодо виплат громадянам, призваним на військову службу, та взагалі скасувати виплати військовослужбовцям, які підписали контракт.

Відповідний законопроєкт № 6170 зареєстровано 12 жовтня 2021 року. Ним передбачається внести зміни до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Автори законопроєкту – народні депутати Данило Гетманцев, Анастасія Ляшенко та Юлія Діденко.

На даний час статтею 119 КЗпП передбачено, що за працівниками, призваним на військову службу, в тому числі прийнятими на військову службу за контрактом, зберігається середньомісячний заробіток за місцем роботи, який виплачується відповідно до вимог законодавства підприємством, установою організацією, фермерським господарством, сільськогосподарським виробничим кооперативом незалежно від підпорядкування та форм власності, а також фізичною особою – підприємцем за власний рахунок.

Автори проєкту зазначають, що працівники, які проходять військову службу, в тому числі ті, які уклали контракти за власної ініціативи, отримують дохід з двох джерел – грошове забезпечення військовослужбовців та збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця.

Вони зауважують, що ці норми викликають негативне ставлення до подібної практики у багатьох підприємств та фізичних осіб та потребують більш справедливого врегулювання питання виплат доходів громадян, які уклали контракти на службу добровільно.

Зокрема, пишуть депутати у пояснювальній записці, багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення ООС. Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби.

Депутати пропонують скасувати цю норму для контрактників, водночас залишити обов’язкову виплату середнього заробітку працівникам, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації та військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

При цьому роботодавцям зазначених працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України, через те, що існуюча модель виплати є значним фінансовим тягарем для підприємств, установ, організацій, фермерських та сільськогосподарських підприємств, а також фізичних осіб – підприємців.